Akomodatif Ezotropya; İnsan gözü var olan göz bozukluklarını düzeltmek ve retinasında net görüntü oluşması için, akomodasyon (uyum) adı verilen bir mekanizma gerçekleştirir.
Göz içindeki merceğin bu odaklanmanın sağlanması için ayarlanması gerçekleştirilir. Bu sayede yakındaki objelerin görüntüsü net bir şekilde retina tabakasında oluşur.
İçindekiler
Uyum mekanizması (akomodasyon) bir insan gözünde 15 Dioptri derecesine kadar yükselebilir. Akomodasyon en fazla çocuklarda vardır ve yaş ile birlikte azalır. Örneğin; 70 yaşındaki bir kişide 1 dioptri derecesine azalır.
Akomodasyon yaparak, yakındaki bir objeyi net görebilirken aynı esnada, gözler birbirine biraz yaklaşır ve göz bebekleri de küçülür. Yani bu 3 olay akomodasyonun bir parçasıdır.
Hipermetropiye Bağlı Gözde İçe Kayma Nasıl Ortaya Çıkar?
Bu uyum mekanizmasındaki dengesizlik ise gözlerde içe kaymaya neden olur, bu kayma tipine Akomodatif Ezotropya ismini veriyoruz. Akomodatif ezotropya tipik olarak 2.00 ile 6.00 derece arasında hipermetropisi olan çocuklarda görülmektedir.
Bir kısmı ilk 1 yaşta görülürken, çoğunlukla 2-3 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Hipermetropiye bağlı gözde içe kayma olması durumunda tipik olarak, hipermetropik gözlükler ile kayma tamamen kontrol altındadır.
Hipermetropiye Bağlı Gözde İçe Kayma Testleri
Kayma ilk olarak ara sıra meydana gelirken zaman içerisinde artış gösterir ve devamlı hale geçer. Kayma açısının ölçümü önem taşır. Özellikle yakında ve uzakta üzerinde detaylar bulunan bir obje resmi gösterilmesi önem taşımaktadır.
Üzerinde hiçbir detay bulunmayan düz bir obje akomodasyonu uyaramaz ve içe kayma uyarılamayabilir. Kayma açısının yakında ve uzakta ölçülmesi önem taşımaktadır. Akomodatif ezotropyada kayma açısı genelde belirgin yaklaşık olarak 20 ile 50 prizma açısı kadardır.
Akomodatif Ezotropya Tedavisi
Akomodatif ezotropya tedavisi için ilk adım, gözlükle tam düzeltme yapılmasıdır. Bunun anlamı, damlalı muayene sonrasında elde ettiğimiz gözlük değerlerinin hastaya reçete edilmesidir. Gözlükler ile tam düzelme sağlanması başlıca hedefimizdir.
Burada düzelmeden kasıt, kaymanın gözlükle kontrol altına alınmasıdır. Gözlükler çıkartıldığında kayma ortaya çıkması normaldir. Hipermetropiye Bağlı İçe Göz Kayması bir acil göz sorunu olarak ele alabiliriz.
Bu çocuklarda erkenden hipermetropinin düzeltilmesi, iki gözle görme (füzyon) kabiliyetinin korunmasını ve kişinin ömür boyu devam edebilecek şaşılık sorunun veya bir daha kazanması mümkün olmayan 3 boyutlu görme yeteneğinin korunmasını sağlar.
Bu nedenle gözde içe kayma özellikle de yüksek hipermetropinin tespiti ve bu gözlük düzeltmesi ile kontrol altına alınması acil bir sorun olarak ele alınabilir. Zamanında düzeltilmemiş bir şaşılık, çift görmeye neden olur, bu nedenle bu şaşılık ve çift görme kontrol altına alınmaz ise, bu durumda beyin bir gözden gelen görüntüyü baskılama (supresyon) altına alır ve bu da 3 boyutlu görme yeteneğinin kaybı anlamına gelmektedir.
Akomodatif Ezotropyanın Gözlük Tedavisine Cevabı
Akomodatif ezotropya, gözlük tedavisine başlıca 3 çeşit yanıt oluşturabilir.
- Gözde içe kayma uzak ve yakında 8 prizma değerinin altına düşer ve ek cerrahi girişim gerekmez.
- Gözde içe kayma uzak mesafede düzelir, yakında 10 prizmanın üzerinde içe kayma kalır, bu durumda yakın mesafede meydana gelen kaymayı düzeltmek için; iki odaklı (bifokal) gözlükler tercih edilir. Uzak mesafedeki değerleri üzerine 2.50 veya 3.00 arası bir değer ile gözler yakın mesafede kayma kontrol altına alınır.
- Uzak ve yakında içe kayma 10 PD değerinin üzerindedir. Bu durum kısmi akomodatif ezotropya adı verilir. Yani gözlükler ile içe kayma azalmakta ama tamamen kontrol altına alınamamaktadır. Bu durumda hem uzak hem de yakında füzyon yani 3 boyutlu görme yeteneği kaybı riski yüksek olacağı için cerrahi girişim gündeme gelmektedir. Cerrahi girişim ile gözlük kullanımının son verilmesi hedeflenmez, gözlük taktıktan sonra geride kalan içe kayma miktarını ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim planlıyoruz.
Sonuç
Çocuklarda gözde içe kayma problemine, hipermetropi sıklıkla eşlik edebilmektedir. Hipermetropinin yanında uyum mekanizması ismini verdiğimiz üst düzey görme yeteneklerindeki dengesizliklerin tespit edilmesi, tedavi rejiminin hastanın ihtiyacına göre planlanması önem taşımaktadır.
Akomodatif ezotropya, selim seyirli ancak kişinin uzun süreli gözlük kullanması gerektirecek bir durumdur. Hastanın yaşına göre, kontakt lens, lazer tedavisi ve göz içi akıllı mercek gibi seçenekler özellikle yetişkin hasta grubunda tercih edilebilecek seçeneklerdir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.