Altıncı Sinir Felci

Altıncı sinir felci en sık karşılaştığımız göz sinir felci hastalığıdır. Altıncı sinir temel olarak gözün dışa doğru hareketini sağlayan kasa sinyal götürür. Altıncı sinir felci durumunda göz dışa doğru bakma hareketini yapamaz ve gözde içe doğru şaşılık ve bulanık ve çift görme ortaya çıkar.

Gözdeki yatay düzlemdeki hareketler, iki kas tarafından sağlanır. Gözü içe baktıran kas ve dışa baktıran kas. Bu kaslardan dışarı baktıran kas altıncı sinir tarafından çalıştırılır ve felç olduğundan veya gücünü kaybettiği zaman içe baktıran kas baskın duruma geçer.

Gözü dışa baktıran kasın böyle bir sorununda içe baktıran kas baskın hale geçerek içe kayma meydana gelir. Bu içe kayma durumu etkilenen tarafa bakış sırasında çok daha belirgindir. Yani eğer sol göz içe kayıyorsa, sola tarafa bakış sırasında hem kayma daha belirgindir hem de çift görme sola bakarken daha çok olur.

 

Doğumsal

Oldukça nadir görülen bir sorundur. Doğum travması veya nörolojik hastalıklarla beraber de görülebilir. Örneğin Möbius sendromunda altıncı sinir ve yedinci sinir felci birlikte görülmektedir.

Sonradan - Edinsel Altıncı Sinir Felci

Çocukluk döneminde travma, viral enfeksiyonlar, aşı sonrasında, tümörler ve nedeni bilinmeyen durumlar altıncı sinir felcine neden olabilir.

Ani basınç artışına neden olan travmalar, altıncı sinir de sıkışmaya neden olan tümörler Lupus, Multiple Skleroz gibi nörolojik hastalıklar ve kanamaya neden olarak altıncı sinir felcine neden olabilir.

Yetişkinlerde Altıncı Sinir Felcine Bağlı Göz Kayması

Yetişkinlerde altıncı sinir felci için en sık neden hipertansiyon ve diyabet gibi kılcal damarlarda daralma olması ve göz sinirinde ani beslenme bozukluğu meydana gelmesidir.

Hastalarımız aniden çift görme başlamasından şikayet etmektedir veya tek ve net görmek için başlarını yan tutmak zorunda kalırlar.

Diğer altıncı sinir felci nedenleri; travma, multiple skleroz, sarkoidoz, kafa içi basınç artışı, dev hücreli arterit gibi nedenlerdir.

Altıncı Sinir Felci Belirtileri

Çift görme en sık belirtidir. Uzakta daha fazla olacak şekilde çift görme meydana gelir. Etkilenen kasın bakış yönünde çift görme daha fazladır. Kafa içi basınç artışı olanlarda, baş ağrısı, göz çevresinde ağrı, bulantı, kusma gibi durumlarda daha fazla görülür.

Altıncı sinir felci başka sinir felçleri ile birlikte görülüyor olması örneğin yedinci sinir felci de varsa, bu durumda meninksler, orbita apexi ve kavernöz sinusu etkileyen sorunlarda olabileceği unutulmamalıdır.

Altıncı Sinir Felci Teşhisi

Altıncı sinir felci için teşhis klinik muayene ile konulur. Kayma devamlıdır ve uzağa bakış sırasında ve etkilenen göze bakış sırasında daha fazladır.

Altıncı sinir felci eğer aniden ortaya çıkan bir sorun ve hasta özellikle 55 yaş altında ise MR beyin filmleri değerlendirme yapmayı tercih ediyoruz. Görüntüleme haricinde kan tahlilleri ile metabolik sorunların araştırmasını yapıyoruz.

Altıncı Sinir Felci Tedavisi

Altıncı sinir felci tedavisi altta yatan sebebe yönelik yapılmalıdır, bunun dışında çift görmeyi azaltmak için prizmatik gözlükle ve nörotoksin uygulaması gerekebilir.

Nörotoksin ile ayrıca iç kasta zaman içinde meydana gelecek kısalmanın da önüne geçmek mümkündür. Cerrahi seçenekleri ancak kalıcı hale gelen ve en az 6 ay boyunca düzenli takip ettiğimiz hastalarda uyguluyoruz.

Altıncı Sinir Felci Ameliyatı

Gözdeki içe kaymayı düzeltmek için klasik bir şaşılık ameliyatı tercih edilebileceği gibi, kas transfer ameliyatı da gerekebilir. Bu kas transfer ameliyatları Jensen veya Hummelsheim olarak adlandırılır. Bu ameliyatların temel prensibi, üst ve aşağı bakmayı sağlayan kasların dışa bakmaya destek olmaları için transfer edilmesidir.

Sonuç

Altıncı sinir felci teşhisi için mutlaka detaylı bir göz muayenesi gerekir ardından nörolojik fonksiyonların da tetkiki önemlidir. Teşhis ve tetkikler sonrasında kaymanın açısı tespit edilir. Hastanın kontrol muayenelerinde bu kayma açısının takibi yapılır. Erken dönemde çift görme-bulanık görmeyi azaltmak için nörotoksin enjeksiyonu geçici fakat faydalı olabilmektedir.

Altıncı sinir felci hastalarının yaklaşık %50'si ek cerrahi girişim gerektirmeden düzelir. Düzelmeyen hastalarda ise tedavi seçenekleri gündeme gelir. Özellikle diyabet ve hipertansiyon nedenli hastalarda düzelme daha sıktır. Bu iyileşme sürecinde hastanın takibi ve çift görmenin engellenmesi tedavinin temelini oluşturur.

Geçici veya erken altıncı sinir felcinde nörotoksin, prizmatik gözlükler veya kapama tedavisi faydalı olur. Kalıcı altıncı sinir felci eğer 1 yıldan uzun sürmüş ise, kayma açısına göre ameliyat da gündeme gelebilir. Altıncı sinir felci ameliyatı yatay kaslara müdahale edilebileceği gibi üst ve alt göz kaslarından transfer işlemi de gerekebilir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz kaymasi turleri
Göz Kayması Türleri Nelerdir?

Göz kayması veya şaşılık olarak bilinen durum; gözlerdeki görme akslarının birbi…

Devamını Oku
cocuklarda ice goz kaymasi
Çocuklarda İçe Göz Kayması

İçe göz kayması Ezotropya olarak adlandırılır. Gözlerinden birisi veya ikisi birden o…

Devamını Oku
gozde yukari kayma
Gözde Yukarı Kayma

Gözde yukarı kayma, bir gözün diğerine göre daha yukarıda yer almasıdır.…

Devamını Oku