Altıncı sinir felci ameliyatını kimler yaptırabilir?

Gözün dışa doğru yani sağ gözün sağa, sol gözünde sola doğru hareketini sağlayan kas kontrolünü altıncı sinir sağlar. Altıncı sinirin diğer ismi abducens siniridir. Abducens sinirinde felç meydana gelmesi durumunda göz kasları dış kısımlara bakamayacağı için göz istemsiz şekilde iç kısımlara bakmakta ve içe doğru şaşılık oluşmaktadır. Altıncı sinir felci sonrasında ilk belirti genelde çift görmedir.

Gözün içe doğru bakmasının yanı sıra gözlerde kayma ve çift görme de altıncı sinir felci sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Altıncı sinir felci nörotoksin, cerrahi operasyonla düzeltilebilen bir göz hastalığıdır ayrıca kendiliğinden düzelme de görebiliyoruz. Altıncı sinir felci ameliyatı kalıcı sinir felci durumu görülen hastaya göre, çocuklara ve yetişkinlere uygulanabilen bir operasyondur.

Altıncı sinir felci ameliyatından önce uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için hastanın gerekli değerlendirme ve muayenelerden geçmesi gerekmektedir. Sinir felcinin doğumsal ya da sonradan çeşitli sebeplerden dolayı oluşan bir durum olup olmadığı saptanmalıdır.

Buna göre altıncı sinir felcinin nedeni tespit edilmekte ve bağlı olan nedene göre tedavi belirlenmektedir. Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklardan kaynaklanabilen altıncı sinir felci, beyin fonksiyonlarının işlev göstermemesi durumlarında da oluşabilmektedir. Bu yüzden ilk önce altıncı sinir felcinin altında yatan neden bulunmalı ve bağlı olduğu neden için tedavi süreci hazırlanmalıdır.

Altıncı Sinir Felci Ameliyat Olmadan Geçer Mi?

Altıncı sinir felci sonradan çeşitli sebepler nedeniyle oluşan bir durum ise kendiliğinden düzelme ihtimali bulunmaktadır. Altıncı sinir felcinin tespiti yapıldığı andan itibaren ilk 6 aylık süreçte felç durumunun herhangi bir müdahale olmadan ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Bu süreçte çift görme probleminin azaltılması için nörotoksin uygulaması yapabiliyoruz.

Özellikle çocuk yaşlarda görülen bu durumda ilk 6 aylık süreç oldukça önemlidir. Ameliyata gereksinim olmadan altıncı sinir felcinin kendiliğinden düzelmesi mümkündür. Hastalığın bir belirtisi olan çift görme şikayeti çocuklarda baş pozisyonlarının sürekli değiştirme gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. Altıncı sinir felci olan yetişkin hastalara ise çift görmeyi azaltmak için prizmatik gözlüklerin kullanımı önerilmektedir. Kendinden düzelmeyen altıncı sinir felci hastalığında kalıcı duruma geçmiş olan göz kusuru ameliyat yöntemiyle düzeltilmektedir.

Altıncı sinir felci ameliyatında, klasik olarak yatay göz kaslarına güçlendirme ve zayıflatma işlemi yapabiliyoruz. Ayrıca hastaların bir bölümünde ise, üst ve alt göz kaslarının transfer işlemini de yapabiliyoruz. Altıncı sinir felci ameliyatı ile öncelikle hastamızın düz bakış ve aşağı bakışta tek görmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz kaymasi tedavisinin bir sakincasi var mi
Göz kayması tedavisinin bir sakıncası var mı?

Göz kayması tedavisi basit bir işlem değildir ve öncesinde detaylı bir değerlend…

Devamını Oku
sasilik ameliyatinin yasam kalitesi uzerine etkisi
Şaşılık Ameliyatının Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi

Şaşılık ve ya göz kayması sorunu, görme ve görsel algıları negatif yönde etkilemesini…

Devamını Oku
yetiskinlerde goz kaymasi tedavisi nasil yapilir
Yetişkinlerde göz kayması tedavisi nasıl yapılır?

Göz kayması tedavisinin belirli bir yaşı yoktur. Çocuklarda ve yetişkinlerde göz kaym…

Devamını Oku