Arpacık ve Şalazyon

Arpacık ve şalazyon, göz kapağının şişmesi, kızarıklık ve ağrıyla karakterize bir göz hastalığıdır. Arpacık ve şalazyon yeterli bir şekilde tedavi edilmezse tam olarak geçmeyebilir ve ameliyat ile alınması gerekebilir.

Arpacık (Hordeolum), kirpikli kenarda veya göz kapağı altında oluşan kızarık, ağrılı, sivilce benzeri küçük bir şişliktir. Kirpik dibinde bulunan yağ veya ter bezlerinin tıkanması sonucu bakteriyel enfeksiyon oluşur. Kirpik dibi iltihabı (blefarit) bulunan kişilerde daha sık görülür. İki tipi vardır:

  • Dış arpacık: Kıl kökünün iltihaplanması sonucu oluşur. İç arpacıktan çok daha sık görülür. Sivilceye benzer.
  • İç arpacık: Göz kapağının yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşur. Göz kapağının içinde görülen arpacıktır.

Arpacık Belirtileri

  • Kirpik köküne yakın bölgede ağrılı ve kızarık şişlik
  • Şişliğin ortasında sarı renkli iltihap odağı
  • Kaşıntı, batma
  • Sulanma
  • Göz kapağında ödem

Arpacık Risk Faktörleri

Arpacık aslında herkeste çıkabilir. Fakat yağ bezlerinden salınan salgının akışkanlığı yaşla beraber azaldığı için erişkinlerde daha sıktır.

Kirpik dibi iltihabı, akne rozasea, seboreik dermatit, diyabet ve lipid yüksekliği gibi durumlarda arpacık gelişme riski daha fazladır. Bu durumlarda hem iki gözde ve birden çok arpacık çıkabilir hem de sık tekrarlayabilir.

Bunlar dışında gözleri sık kaşımak, makyajlı uyumak, elleri yıkamadan lensleri takmak gibi durumlar da arpacık gelişme riskini arttırır.

Arpacık Tedavisi

Sıcak pansuman ve masaj iltihabın toplanarak kendiliğinden dışarı akmasını sağladığı için mutlaka uygulanmalıdır. Günde 3-4 kez 10-15 dk yapılması önerilir.

Bunun dışında su ile seyreltilmiş bebek şampuanı veya kirpik dibi iltihabı için geliştirilmiş şampuanlar (genellikle çay ağacı yağından üretilir) kullanılarak göz kapakları yıkanabilir.

İltihabın yayılma ihtimali olduğu için kişi kendisi boşaltmaya çalışmamalıdır. Arpacık düzelene kadar kontakt lens takılmamalı, makyaj yapılmamalıdır.

arpacık ameliyatı

Şalazyon Nedir?

Şalazyon (Göz Kapağı Kisti), göz kapaklarının içinde bulunan meibomian denilen yağ bezlerinin kapak kenarına açılan ağızlarının tıkanmasıyla göz kapağında oluşan küçük yumrulara denir. Bazen arpacık sonrası da şalazyon gelişebilir. Ağrısız olduğu için erken dönemde fark edilmeyebilir. Fakat zamanla büyür.

Ağrı ve kızarıklık meydana gelebilir. Eğer tedavi edilmez ve çok büyürse göze baskı yapıp bulanık görmeye sebep olabilir.

Şalazyon Risk Faktörleri

Arpacıkta olduğu gibi kirpik dibi iltihabı, akne rozasea, seboreik dermatit, diyabet ve lipid yüksekliği gibi durumlarda oluşma riski daha fazladır.

Şalazyon Tedavisi

Tedavi arpacık tedavisi ile benzerdir. Öncelikli tedavi sıcak pansuman ve masajdır. Bu şekilde kendiliğinden geçebilir ve bazen 6 aya kadar geçmesi beklenebilir. Genellikle iltihaplanma olmadığı için antibiyotik gereksizdir.

Tüm tedavilere rağmen düzelmiyorsa, göze baskı yapacak kadar büyükse veya kişiyi rahatsız ediyorsa göz kapağı iç tarafından küçük bir kesi ile kist boşaltılır.

Arpacık ve Şalazyondan Korunmak İçin Öneriler

Hem arpacık ve şalazyondan hem kirpik dibi iltihabından korunmak için el ve göz hijyenine dikkat edilmelidir. Saçlarımızı yıkadığımız gibi göz kapaklarını ve kirpik diplerini de düzenli olarak temizlemeliyiz.

Temizlik için tahriş edici kimyasallardan kaçınılmalı, göz için özel üretilmiş şampuanlar veya bebek şampuanları kullanılmalıdır.

Makyaj temizlenmeden yatılmamalı, makyaj malzemeleri başkalarıyla paylaşılmamalı, 2-3 ayda bir değiştirilmelidir.

Göz kapağında çıkan her şişliğin arpacık veya şalazyon olmayabileceği, alttan yatan bazı hastalıkların belirteci olabileceği unutulmamalı, düzelmeyen veya sık tekrarlayan durumlarda göz muayenesine gidilmelidir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yalanci sasilik
Yalancı Şaşılık

Yalancı şaşılık, gerçekte öyle olmamasına rağmen, bir veya iki gözün kaydığı veya şaş…

Devamını Oku
sasilik ameliyati sonrasi cift gorme
Şaşılık Ameliyatı Sonrası Çift Görme

Şaşılık ameliyatı öncesinde detaylı bir göz muayenesi gerçekleştiriyoruz. Bu muayened…

Devamını Oku
Şaşılık Ameliyatı Riskleri

Şaşılık ameliyatı riskleri anesteziye bağlı riskler ve şaşılık konusundaki riskler ol…

Devamını Oku