Bebeklerde gözde kayması, ara sıra olan bebeklik şaşılıkları ve yalancı şaşılık ile karıştırılmamalıdır. Bebeklerde yalancı şaşılık sık karşılaştığımız bir problem olmakla birlikte, gerçek gözde kayma sorununun devamlı olarak bulunduğu ve kayma açısının oldukça belirgin olduğu unutulmamalıdır.
Her bebekte yapılacak düzenli ve detaylı göz muayeneleri ile göz kaymasının teşhis edilmesi mümkündür.
İçindekiler
Bebeklerde göz kayması için en sık ortaya çıkış zamanları 3-6 ay arası ve 2-3 yaş arasıdır. Bebeklerde şaşılık tedavisinde erken teşhis ve tedavi göz sağlığı ve tedavinin başarısı için çok önemlidir.
Bebeklerde Gözde Kayması Teşhisi
Bebeklerde yaptığımız detaylı bir göz muayenesi kayma varlığını ortaya çıkarmak ve teyit etmek mümkündür. Işık yansıma testi (Hirschberg testi) ile olarak uyguladığımız testtir. Yaklaşık 33 cm’den kalem ışık kaynağından korneadaki yansıma yerine göre kayma tespiti yapıyoruz.
Bebeklerde gözde içe kayma olduğunda, göz tercihinin bulunması diğer gözde olası göz tembelliğine işaret edebilmektedir.
Göz hareketlerinin teşhisi bebeklerde gözde içe kayma şüphesinden uyguladığımız testler arasındadır. Gözlerin farklı bakış pozisyonları için hareket kabiliyetini kontrol ediyoruz. Bunun dışında taş bebek manevrası adı verilen manevra ile olası dışa bakış kısıtlıkları teşhis ediyoruz.
Bir bebek gözde kayma şüphesi ile tarafımıza başvurduğunda ayrıca göz bozuklukları, gözün anatomik durumunu da mutlaka kontrol ediyoruz. Olası bir doğumsal katarakt ve retina anormalliğinin tespit edilmesi de büyük önem taşımaktadır.
Nadir de olsa, farklı göz sorunlarının görme kaybına yol açması nedeni ile bebeklerde şaşılık gelişimi de görülebilmektedir. Bu nedenle şaşılık nedeniyle başvuran her çocukta mutlaka detaylı bir göz muayenesi gerçekleştiriyoruz.
Bebeklerde Gözde Kayma Testleri
- Hirschberg testi
- Örtme / Açma Testi
- Göz hareketlerinin kontrolü
- Vertikal 10 prizma testi
Bebeklerde Gözde İçe Kayma Tedavisi
Gözde içe kayma tedavi edilmediğinde, iki gözle görme-üç boyutlu görme kabiliyetinin kazanılması mümkün değildir. Erken cerrahi girişim ile üç boyutlu görme şansı mümkündür.
Bebeklerde gözde kayma erken tedavisi ile amaç iki gözle görme (binoküler görme) yeteneğini kazandırma şansını arttırmaktadır. Öte yandan bebeklik dönemi şaşılık durumunda eşlik eden yukarı kayma, büyüme ile şaşılık tekrarı gibi nedenlerle ikinci müdahale %15-30 ihtimalle erken veya yaşamın ilerleyen zamanlarında gerekebileceği unutulmamalıdır.
Bebeklerde şaşılık durumunda diğer bir sorun da göz tembelliği yani gözün görme potansiyelinin düşmesidir.
Bebeklerde şaşılık ameliyatı en sık olarak gözde içe kaymaya karşı iç kaslara zayıflatma işlemi en sık gerçekleştirdiğimiz ameliyatlardır.
Bunun yanında iç kasa toksin uygulaması son yıllarda başarılı sonuçlar aldığımız yöntemlerdir. Bununla birlikte toksin uygulamasının birden fazla kez yapılması gerekebileceği unutulmamalıdır.
Bebeklerde Gözde Dışa Kayma Tedavisi
Bebeklerde gözde dışa kayma daha az gördüğümüz bir şaşılık sorunudur. Gözde dışa kaymanın ara sıra olması doğum sonrası ilk aylarda normal kabul ettiğimiz bir durumdur. Yine de mutlaka detaylı bir göz muayenesi gerekmektedir.
Gözde dışa kaymanın giderek artması veya sürekli hale gelmesi ise uyarıcıdır. Çocuklarda ara sıra olan dışa kayma tedavisinde egzersiz yanı sıra bebeklerde gözde dışa kayma sıklaştığında tedavi yöntemleri arasında şaşılık ameliyatı seçeneği bulunmaktadır.
Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi
Bebeklerde şaşılık tedavisi detaylı bir değerlendirme gerektiren bir sorundur. Doğumsal katarakt veya göz içi görmeyi etkileyecek sorunların gözde kaymaya neden olabileceği unutulmamalıdır.
Gerekli araştırmalar sonrasında tedavi ve takibin mutlaka düzenli devam etmesi ve göz tembelliği veya üç boyutlu görmenin kazanılması için gerekli müdahalelerin yapılması gerekecektir. Bebeklerde şaşılık ve göz kayması tedavisinin ertelenmesi ve ihmal edilmesinin çoğu zaman tedavi başarısını azaltmaktadır. Erken teşhis ve tedavi ile bebeklerde şaşılık tedavisi daha başarılı sonuçlar vermektedir.
Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.