Bebeklerde göz kayması ameliyatı ileride başka sorunlara neden olur mu? Bebeklerde göz kayması ameliyatı ebeveynleri oldukça düşündüren ve kaygılandıran bir durumdur. Ebeveynler genellikle ameliyat fikri ile riskler nedeniyle sorular sormaktadır. Bir yaşından küçük bebeklerde göz kayması problemi erken tedavisini planlayabildiğimiz bir durumdur.
Ancak genellikle öncelikle gözlük veya kapama gibi yöntemlere yanıt vermeyen göz kayması şikayetlerinde ameliyat tercih ediyoruz Çocukken yapılan göz kayması ameliyatının yetişkinlerde olduğu gibi birtakım riskleri bulunmaktadır. Bu risklerin ortaya çıkma ihtimali ameliyat sonrası uygulanması gereken birtakım kurallar sayesinde en aza inebilmektedir.
İçindekiler
Bebeklerde Göz Kayması Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Bebeklerde göz kayması ameliyatı için yaş sınır yoktur.
- Bebeklerde erken tedavi başarıyı arttırmaktadır.
- Ameliyat genel anestezi altında yapılır.
- Şaşılığın düzeltilmesi göz tembelliği gelişme riskini azaltır.
- İlerleyen zamanlarda ameliyat gerekme olasılığı olmakla birlikte kesin tekrar eder diye bir kural yoktur. Birçok hastada tek ameliyat yeterli olur.
Ameliyatın Görmeye Etkisi Nedir?
Bebeklerde göz kayması ameliyatı görme kaybının giderilmesi için değil göz kaymasına sebep olan kasların düzeltilmesi amacıyla yapılmaktadır. Yani ameliyat öncesinde çocukta görme problemi varsa bu durum ameliyat sonrasında düzelmemektedir.
Yalnızca göz kaymasına müdahale yapıldığı için gözdeki diğer sorunlar çözülmemektedir. Bu nedenle göz tembelliği veya göz bozukluğu varsa şaşılık sorunu düzelse bile görme azlığı için tedavi ve takip muayenelerine devam etmek gerekmektedir.
Çocukken yapılan başarılı bir göz kayması ameliyatı ileride devam edecek kalıcı göz tembelliği riskini aza indirmektedir. Özellikle erken cerrahi girişim ile 3 boyutlu görme yeteneğinin tekrar kazanılması söz konusu olabilmektedir.
Göz kayması ameliyatlarının başarıyla tamamlanma oranı hiç te az değildir. Yüksek bir başarı oranına sahip olan göz kayması ameliyatları sonrasında oluşabilecek riskler kontrol altına alınabilir ya da tedavi edilebilir risklerdir.
Bebeklerde Göz Kayması Ameliyatının Amacı Nedir?
Göz kayması tedavilerindeki asıl amaç iki gözün birbirine paralel olarak odaklanmayı sağlayabilmesidir. İki gözden birinde veya her ikisinde de görülebilen göz kayması, göz kaslarına yapılacak müdahale ile mümkün olan en iyi duruma getirilerek olası göz tembelliği gibi kalıcı sorunların önüne geçilmiş olmaktadır.
Ayrıca kayma sebebiyle oluşabilecek görme bozukluklarından korunmak ve derinlik hissini sağlamak için de göz kayması ameliyatı oldukça önemlidir.
Çocuklarda göz kayması ameliyatı ertelendiği takdirde ve göz kaymasının sürekli olduğu hastalarda 3 boyutlu görme yeteneğinin kazanılma ihtimali oldukça düşük kalmaktadır. Bu yüzden bazı göz kayması olan çocuklarda göz kayması ameliyatı kayma olan gözün tembelleşerek görmeyi etkilemesini engellemek için ertelenmeden yapılması gerekmektedir.
Göz kayması ara sıra olan, günün büyük bölümünde kayması olmayan çocuklarda ise, gözlük veya gözlem ile ileri yaşlara kadar takip muayeneleri gerçekleştirebiliyoruz.
Göz kayması, mutlaka kapsamlı bir muayene ile, gözlerdeki kayma açıları, görme oranları, 3 boyutlu görme yeteneği gibi durumların tespiti ile tedavi seçeneklerinin belirlendiği bir sorundur.
Bebeklerde göz kayması ameliyatı ve göz tembelliği gibi durumların tek bir müdahale veya tek bir muayene düzelmesinden çok, bir süreç ve sabırla takip gerektiren bir sorun olduğu bilinmelidir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.