Çocuklarda göz kayması tedavisi kaç yaşından itibaren yapılabilir?

Göz kayması çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan bir problem olarak görülebilmektedir. Göz hareketlerinin kontrolü doğumdan sonra ilk 6 ay içinde tam olarak gelişir. İlk 6 ayda ara ara olan göz kaymaları normal kabul edilebilir.

Sonradan ortaya çıkan göz kayması probleminin sebebi yüksek görme bozuklukları veya nedeni bilinmeden ortaya çıkan şaşılıklardır. Peki çocuklarda göz kayması tedavisi kaç yaşından itibaren yapılabilir? Bir yaş sınırı var mı?

Göz Kayması Tedavisi Seçenekleri

Bebeklerde görme ve göz hareketlerinin koordinasyonu ilk 6 ayda hızla gelişir. Bebeklerin %75'i hipermetrop, astigmat ve miyop gibi göz bozuklukları ile doğarlar ve görme yetenekleri oldukça azdır. Zaman içinde görme yetenekleri artar ve bir erişkin kadar görmeye ancak 5-6 yaşında erişirler.

Eğer göz gelişimleri sırasında duraksama veya göz bozukluklarında normal sınırların dışında bir durum varsa, öncelikle bunların tedavisi gerekir. Örneğin 1 yaşını geçmiş bir çocukta eğer gözlerdeki hipermetropi değeri 2 numaranın üzerinde ise; öncelikle gözlük tedavisi başvurduğumuz bir yöntemdir. Çocuğunuzun gözlük takmayacağını düşünebilirsiniz ama mutlaka denemeniz gerekiyor. Çocuklar onlara iyi gelen gözlüklere şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde adapte olabiliyor. 

Eğer göz bozukluğu tespit edilmemişse veya göz bozukluğunun düzeltilmesine rağmen, kayma sorunu devam ediyorsa bu durumda kapama tedavisi veya şaşılık ameliyatı seçenekleri gündeme gelmektedir.

Her Çocukta Ameliyat Gerekir Mi?

Her şaşılık ameliyat gerektirmez ancak eğer ameliyat gerekiyorsa ertelemek göz gelişimini veya iki göz ile birlikte görme yani 3 boyutlu görme yeteneğinin oluşmasına engel olabilir. Bu nedenle bazen 8-10 aylık bebeklerde de şaşılık ameliyatı uygulayabiliyoruz. Ancak mutlaka öncelikle göz bozuklukları araştırmasını yapıyoruz. Çünkü gözlük-kapama tedavisi gibi yöntemler ile de ameliyatsız şaşılık tedavisi gerçekleştirdiğimiz hastalarımız da hiç az değil. 

Yalancı Şaşılık Nedir?

Bebeklerde burun kemerinin gelişmemişliğinden dolayı gözün iç beyazı belli olmadığı için özellikle yan bakışlarda bebeklerin gözünde kayma varmış gibi görülmektedir. Yalancı göz kayması olarak adlandırılan bu durum çoğu bebekte gözlemlenmektedir. Bebeklerin 1 yaşından sonra yüz kemikleri geliştiği için yalancı kayma bu süreçte genelde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Her bebek mutlaka düzenli göz kontrolünden geçmelidir. Özellikle kayma şüphesinde kontrol zamanı beklenmeden göz muayenesi yapılmalıdır.

Ancak bebeklerin 6. ayı bu gibi durumların belirlenmesi ve göz kayması olup olmadığının saptanması için kritik bir zamandır. Göz muayenesi ile şaşılık olup olmadığı belirli ana kriterlere bakılarak anlaşılabilmektedir. Bu kriterlerden biri göz ekseninin açıklığına bakılarak önden arkaya ışık geçişini engelleyen bir durum olup olmadığının anlaşılmasıdır. Doğumsal katarakt veya şaşılık olup olmadığı da göz muayenesi esnasında belirlenebilmektedir.

Bebeklerde Göz Kayması Ameliyatı Zamanı Nedir?

Kalıcı göz kayması problemi anlaşıldığı durumlarda ameliyattan önce gözlük gerektirecek derecede ise öncelikle tedavi yöntemi olarak gözlük denenmektedir. Gözlük ihtiyacı gerektiren göz kayması problemlerinde gözlük tedavisi aksatılmamalıdır.

Gözlük veya kapama tedavisi gerektirmeyen, çapraz bakış gelişen durumlarda, göz kaymasının erken müdahale ile düzeltilmesi gerekebilmektedir. Mutlaka detaylı bir muayene ve takip ile bu durum ortaya çıkartılabilir. Kesin bir yaş sınırı yoktur. Herhangi bir ay veya yaşta her bebek ve çocuk şaşılık ameliyatı olabilir. Önemli olan göz muayenesinin yapılıp, gelişiminin sağlanmasıdır.

Unutmayalım ki gözlük tedavisine yanıt vermeyen, herhangi bir düzelme sağlamayan göz kaymaları için ameliyat kaçınılmazdır.

https://youtu.be/yYPk7ODD0r0

 

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz tembelligi
Göz Tembelliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tembelliği, çocukluk çağında bir veya iki gözde görmenin uygun bir şekilde gelişm…

Devamını Oku
bebeklerde goz yasi kanal tikanikligi
Bebeklerde Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı

Gözyaşının çoğu gözlerin üst dış kısmında bulunan ana gözyaşı bezinden salgılanır. Gö…

Devamını Oku
ogrenme guclugu ve goz sagligi
Öğrenme Güçlüğü ve Göz Sağlığı

Öğrenme ve görme duyusu arasında çok yakın bir ilişki vardır. Bir çocuğun okulda öğre…

Devamını Oku