Çocuklarda İçe Göz Kayması

İçe göz kayması Ezotropya olarak adlandırılır. Gözlerinden birisi veya ikisi birden orta hattın burun tarafına geçmektedir. Öncelikle şunu bilmekte fayda var, tek bir tür gözde içe kayma türü yoktur. Nasıl şaşılıklar içe ve dışa kayma şeklinde olabiliyorsa, gözde içe kaymanın da birden fazla sebebi var.

Buna bağlı olarak da tedavi yaklaşımı da değişebilmektedir. Bu nedenle bize gözde içe kayması olan bir çocuk başvurduğunda, öncelikle hangi tipte şaşılığı olduğunu tespit ediyoruz ve buna yönelik tedavisini gerçekleştiriyoruz.

 

Yalancı Şaşılık Mı? Gerçek Şaşılık Mı?

Öncelikle gözde içe kayma nedeni veya şüphesi ile bir bebek veya çocuk bize başvurduğunda öncelikle kaymanın gerçekten var olup olmadığını araştırıyoruz.

Bunun için uyguladığımız şaşılık testleri mevcuttur. İçe göz kayması, 1 yaş altında bebeklerde en sık karşılaştığımız şaşılık türüdür. Başlangıcı genelde 3-4. aylarda olmaktadır.

Bebeklerde Gözlerde İçe Kayma Neden Olur?

Beyinde iki göz ile birlikte görme merkezi, görmenin geliştiği aylar olan 3 ve 4. aylarda iki gözden gelen görüntüyü birleştirme ve tek görme kontrolünün sağlanamaması nedeniyle bebeklerde gözde içe kayma gelişebilir.

Diğer nedenler ise, göz hareketlerini sağlayan göz sinirlerinin gelişimsel sorunlarıdır. Bunlar; Altıncı sinir felci, Duane sendromu ve Möbius sendromudur.

Göz Bozuklukları Gözde İçe Kaymaya Neden Olur Mu?

Yüksek hipermetropi gözde içe kaymaya neden olabilir, özellikle +3 veya daha fazla hipermetropisi olanlarda gözde içe kayma gelişebilir. Buna Akomodatif Ezotropya adını veriyoruz. Bu hastalarımızda tipik olarak gözlük kullanımı ile içe kayma tamamen kontrol alınmaktadır.

 

Çocuklarda İçe Göz Kayması

 

Gözde İçe Kayma Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bebeğin muayene ortamında gözlemlenmesi ile muayenemi başlamaktadır. Bunun haricinde çeşitli testler ile şaşılık araştırmaları yapıyoruz. Bu testler şöyle;

  • Hirschberg testi (ışık yansıma testi)
  • Krimsky testi (prizmatik ışık testi)
  • Obje takibi testi
  • Taş bebek manevrası ve göz hareketlerinin muayenesi
  • Eşlik edebilecek şaşılık durumlarının araştırılması

Gözde İçe Kayma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gözde içe kaymanın tek bir türü olmadığı gibi tedavisi de hastadan hastaya değişmektedir. Öncelikle muayeneler ile hastanın şaşılık türü ve kayma açısı tespit edilerek sonrasında aile ve bebek için en uygun tedaviye karar veriyoruz.

Gözde içe kayma tedavisinde öncelikle kayma açısı 30 prizmanın altında olan hastalarımızda özellikle gözlükler ve kapama tedavisi gibi yöntemlerle şaşılığı kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bu tedaviler ile kontrol altına alamadığımız şaşılık durumlarında erken cerrahi girişim planlanabilir.

Bu girişim ile gözlerin bir araya getirilmesi, binokuler görme adını verdiğimiz (iki göz ile bakma) yeteneğin gelişmesini sağlamaktır.

Gözde İçe Kayma Ameliyatı Riskli midir?

Bebeklerde ve çocuklarda şaşılık görme gelişiminin durmasına ve hatta gözde görme yeteneğinin azalmasına yol açarak kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bunun yanında üç boyutlu görme yeteneği ve iki göz ile görme (binokuler görme) yeteneği de ancak erken bebeklik döneminde yapılacak tedaviler ile mümkündür.

Gözde kayma ameliyatının en sık karşılaşılan sorunları az düzelme veya fazla düzelmedir. Bu sorunların bir kısmı geçici olabildiği gibi yakın takip de gerektirmektedir. Gözde içe kayma ameliyatı riskleri için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Göz Tembelliği Tedavisi

Göz tembelliği tedavisi, çocuklarda şaşılık tedavisinde kritik bir rol oynar. Göz tembelliği, genellikle şaşılığa bağlı olarak gelişebilir ve bu nedenle tembel gözün aktif hale getirilmesi, şaşılık tedavisinin başarısı için oldukça önemlidir. Göz kapama tedavisi, görsel egzersizler ve gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler ile gözlerin birlikte çalışması sağlanabilir. Erken yaşta uygulanan tedaviler, görme kalitesinin artırılmasında ve kalıcı sorunların önlenmesinde büyük katkı sağlar.

https://youtu.be/yYPk7ODD0r0

 

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Gözde Ara Sıra İçe Kayma Olabilir mi?

Gözde içe kayma ara sıra veya bazen oluyor bazen de tamamen normal oluyor olabilir. Gözde ara sıra olan içe kayma bebekler için ilk 3 ayda normal kabul edilebilir. Özellikle bazı içe kayma türleri yakında bir nesneye odaklanıldığında artarken, bazı kayma türlerinde ise uzağa odaklanma ile ortaya çıkabilir.  

Gözde İçe Kayma Kendiliğinde Geçer mi?

Bebeklerde içe kayma ara sıra ise kendiliğinde geçebilir ancak bunun dışındaki kayma türlerinin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Mutlaka detaylı bir muayene ve düzenli takip tedavi gerektirir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gözde Ara Sıra Dışa Kayma

Gözde ara sıra dışa kayma sorunu en çok karşılaştığımız gözde kayma türlerinden …

Devamını Oku
ice goz kaymasi tedavisi
İçe Göz Kayması Tedavisi

Gözde içe kaymayı Ezotropya olarak adlandırıyoruz. İçe göz kayması için birden fazla …

Devamını Oku
disa dogru goz kaymasi tedavisi
Dışa Doğru Göz Kayması

Dışa doğru göz kayması ekzotropya olarak adlandırıyoruz. Gözlerden biri veya her…

Devamını Oku