Dışa Doğru Göz Kayması

Dışa doğru göz kayması ekzotropya olarak adlandırıyoruz. Sağ göz veya sol gözde bazen de her iki dışa doğru yani kulak yönünde şaşılıktır. Bu dışa doğru göz kayması sürekli olabilir veya sadece bazen yani değişken de olabilir.

Hastalarımızın bir bölümünde dışa kayma günün sadece bir bölümünde meydana gelir, özellikle uzağa bakarken veya dalgın zamanlarda daha sık ortaya çıkar. 

 

Dışa doğru göz kayması olan hastalarımızın önemli bir bölümünü göz tembelliği yani gözlerden birisinde görme azlığı olan hastalardır. Gözlerden birinde görme kaybı olan hastalarda gözde dışa kayma zaman içinde ortaya çıkabilir.

Bu dışa kayma görmeyen bir göz için maalesef önemli bir sorundur. Örneğin bir gözünde yıllar önce travma yaşamış bir kişide, bir gözünün sinir tabakasında sorun olan veya kornea tabakasında kalıcı problemleri olan kişide dışa doğru göz kayması sorunu meydana gelebilmektedir.

Görme Azlığı Olan Bir Gözde Dışa Doğru Göz Kayması Ameliyatla Düzeltilebilir mi?

Görme kaybı veya dışa doğru göz kayması olduğunda şaşılık ameliyatı yapıyoruz ve birçok hastamızda oldukça başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Görme azlığı veya göz tembelliği olması ameliyat tekniğini değiştirir ve başarılı bir sonuç almayı zorlaştırır ancak yine de iyi sonuç elde etmek imkansız da değildir.

Görmeyen bir gözde dışa doğru göz kayması probleminin çözümü daha zordur. Bu nedenle bu şekildeki hastalarda önce mutlaka detaylı bir değerlendirme gerçekleştiriyoruz.

Dışa Doğru Göz Kayması Teşhisi

Göz kayması nedeniyle hastalarımız bize başvurduklarında rutin bir göz muayenesi yanında, mutlaka detaylı bir şekilde şaşılık muayenesi de yapıyoruz. Bu muayenede bazı şaşılık testleri gerçekleştiriyoruz;

  • Görme keskinlikleri
  • Göz hareketlerinin durumu
  • Üç boyutlu görme testleri
  • Kayma açılarının uzak-yakın mesafede ölçümü

Ara Sıra Olan Dışa Doğru Göz Kayması

Bazı hastalarımızda ise şaşılığın ortaya çıkışı yavaştır, öncelikle ara sıra olan göz kayması zaman içinde artar ve devamlı hale gelir. Görmeleri her iki gözde de iyi olan bu hastalarımızda gün içinde sık sık hale gelen dışa doğru göz kaymasına cerrahi müdahale ediyoruz.

Dışa doğru göz kaymasının bir diğer sebebi ise göz sinir felçleridir. Bu sinir felçlerinde gözün kayma problemine bazı bakış pozisyonlarında kaymanın belirginleşmesi de eşlik eder. Özellikle yukarı doğu kaymanın arttığı dördüncü sinir felci gibi durumları gözde dışa doğru kayması olan kişilerde görebiliyoruz.

Dışa doğru göz kaymasının diğer nedenleri; sinir felçleri, tiroid hastalığı nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Dışa doğru göz kaymasının nadir bir nedeni de bebeklik veya çocukluk döneminde içe göz kayması nedeniyle ameliyat olmuş hastaların bir bölümünde yaş ilerledikçe bir gözde dışa göz kayması meydana gelmesidir.

 

Dışa Doğru Göz Kayması

 

Dışa Doğru Göz Kayması Tedavisi

Dışa doğru göz kayması tedavisinde öncelikle nedene yönelik tedavi yapıyoruz ve bu tedavi ile amacımız gözlerinde kontrolünün sağlanmasıdır. Özellikle dışa baktıran kasların zayıflatılması ve içe bakan kasların güçlendirilmesi ile oldukça başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Dışa doğru göz kayması ameliyat ile düzeltmeye karar verdiğimizde önemli bir noktada, kaç göz kasına müdahale edileceğidir. Bu cerrahi müdahalenin hangi göze yapılacağı ve müdahale miktarı ameliyat öncesindeki muayene sırasında yaklaşık olarak belirliyoruz. Yine ameliyat sırasında ve sonrasındaki kontrollerde ek müdahale gerekebileceği unutulmamalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Göz Kayması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Şaşılık ameliyatlarımız genellikle 1 saat civarında sürmektedir. Ancak her hastada durum aynı değildir. Ameliyat süresi yapılacak müdahaleye göre de değişmektedir.

Göz Kayması Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Çalışabilirim?

Şaşılık ameliyatı sonrası çalışma yaşamına genelde 1 hafta içinde dönmek mümkündür.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gozde yukari kayma
Gözde Yukarı Kayma

Gözde yukarı kayma, bir gözün diğerine göre daha yukarıda yer almasıdır.…

Devamını Oku
goz kaymasi turleri
Göz Kayması Türleri Nelerdir?

Göz kayması veya şaşılık olarak bilinen durum; gözlerdeki görme akslarının birbi…

Devamını Oku
altinci sinir felci
Altıncı sinir felci nedir? 6. Sinir felci nasıl tedavi edilir?

Altıncı sinir felci, kafaya alınan direkt bir darbe nedeniyle olabildiği gibi bazen d…

Devamını Oku