Görmeyen gözde şaşılık veya göz tembelliği olan, bir gözü az gören kişilerde göz kayması sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Görme azlığı olduğunda genelde beyin az gören gözden gelen görüntüyü yok sayar ve bu gözün kontrolünü sağlayamayacağı için göz kayması meydana gelir.
İçindekiler
Görmeyen veya görmesi az olan bir gözde göz kayması genelde dışa dönüktür. Dışa doğru göz kayması dışında içe veya yukarı yönlü şaşılık da görülebilir.
Daha önce kornea ameliyatı veya retina ameliyatı geçiren ve görme yeteneğinde azlık olan gözlerde şaşılık meydana gelebilmektedir. Bu şekildeki hastalarda öncelikle görme yeteneğinin iyileştirilmesi için yapılabilecek bir tedavi varsa bunun tedavisinin yapılmasını öneriyoruz ancak eğer böyle bir tedavi yoksa, o zaman göz kaymasının estetik olarak düzeltilmesi işlemini gerçekleştiriyoruz.
Görmeyen Gözde Göz Kayması Tedavisi Mümkün Mü?
Görmeyen gözde şaşılık tedavisi en sık gerçekleştirdiğimiz tedavi yöntemleri arasındadır. Bir gözü çocukluktan itibaren az gören veya travma neticesinde bir gözünde görme kaybı olan kişilerde şaşılık tedavisi zor olmakla birlikte mümkündür.
Böyle bir tedaviye karar vermeden önce mutlaka detaylı bir göz muayenesigerçekleştiriyoruz. Bu muayenede göz hareket kabiliyeti, gözün kayma açısını mutlaka değerlendiriyoruz. Uzak ve yakına bakışta kayma açısının ölçülmesi önemli bir muayene basamağıdır.
Birçok hastamız görmeyen gözde kayma kesinlikle tekrar eder düşüncesine sahiptir veya bu riski göze almak istememektedir.
Görmeyen bir gözde şaşılık kendiliğinden düzelme şansı pek de olmayan bir durumdur. Hastalarımız zaman içinde kaymanın giderek arttığını ifade etmektedir. Kendiliğinden düzelme şansı olmayan ve belirgin kayması olan kişilerde cerrahi tedavi yöntemini tercih ediyoruz.
Görmesi Az Olan Gözde Şaşılık Ameliyatı Başarısı
Böyle bir şaşılık ameliyatı öncesinde kayma açısın ölçüyoruz ve kayma açısının ölçülmesi sonrasında kaymaya neden olan göz kasını zayıflatıyoruz ayrıca gözün ortaya gelmesini sağlayan kasın güçlendirme işlemini de aynı seansta yapıyoruz.
Görmesi az olan bir gözde ameliyatı normal bir şaşılık ameliyatından oldukça zordur. Bu nedenle genellikle tedavi ertelenmekte veya yapılmamaktadır. Ameliyatın riskleri ve başarısının az olma ihtimaline karşın yeterli bilgilendirme sonrasında bu tedaviyi uygulamak mümkündür.
Gözün Görmesi Düzelir Mi?
Yetişkinlerde görme azlığının şaşılık ameliyatı ile düzelmesi mümkün değildir. Göz kayması ameliyatı ile yapılacak şey görme merkezine müdahale etmez ve görmeye katkı sağlamaz. Bu nedenle ameliyat neticesinde görmeye ilişkin beklentilerin olmaması gerekmektedir.
Göz Kayması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Göz kayması ameliyatından sonra hastalarımızı genelde aynı gün hastaneden taburcu ediyoruz. Ertesi gün ve sonra periyodik aralıklarla kontrol muayeneleri gerekmektedir.
Göz kayması ameliyatı sonrasında gözde geçici olarak kızarma ve batma gibi hafif şikayetler görülür. Bu şikayetler zaman içinde geçer. Gözde kalıcı bir hasar veya gözün daha kötü bir duruma gelmesi ihtimali çok düşüktür.
Göz kayma ameliyatı sonrası, göze ait hijyen kurallarına uyulması gerekir. Ameliyat sonrası süreçte mutlaka gözün enfeksiyonlardan ve göz kuruluğundan korunması için damla tedavisi düzenli olarak en az 1 ay kadar yapılması gerekmektedir. Gözün ameliyat sonrasında ilk günler daha fazla olmak üzere kanlanma veya kızarık görünmesi normaldir. Ameliyat sonrası kanlanma haftalar içinde zamanla kaybolmaktadır.
Göz kayması ameliyatı sonrası, ağır spor aktivitelerinin 20 gün ara verilmesi ve yüzme gibi aktivitelere aynı şekilde 1 ay ara verilmesi gerekir. Ancak doktor kontrolü sonrası bu aktivitelere geri dönülmesi uygun olacaktır.
Göz Kayması Ameliyatı Sonrası Çift Görme Olur Mu?
Görmeyen gözde şaşılık ameliyatı sonrasında çift görme neredeyse hiç karşılaşmadığımız bir sorundur.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.