Göz Kayması Neden Olur?

Göz kayması bir veya her iki gözün birden paralelliğini kaybetmesi şeklinde tanımlanabilir. Gözlerin bu hizalanma bozukluğunda iki göz aynı yere odaklanamaz ve gözlerden birisi başka yöne bakar. Göz kayması neden olur sorusu oldukça sık sorulmaktadır.

Birçok hastamızda şaşılık neden oluşur bunu bilmek mümkün olmaktadır. Gözün görmesi ve odaklanma yeteneğinin zayıf olması başlıca faktördür. Bunun yanında beyin, beyin sapı ve göz sinirleri, gözlerin hareketleri için oldukça kompleks bir yapı oluştururlar. Bu kompleks yapının gelişiminin zayıf olması veya olmaması da önemli bir şaşılık nedenidir.

Göz Kayması
​​​​​​

Bebeklerde yaşamın ilk 2-4 ayında ara-sıra şaşılık olması normal kabul edilir. Çünkü bu dönemde göz hareket merkezi beyinde henüz gelişim aşamasındadır.

6.aydan itibaren 3 boyutlu görme merkezi gelişimini tamamlar ve ara sıra olan şaşılıklar kaybolur. Göz kayması sorunu nedeniyle sosyal ve psikolojik yaşamı etkileyebilmektedir. Bir gözde görme azlığı veya görme kaybı da gözde kaymanın önemli sebeplerinden birisidir.

Göz Kayması Türleri

En sık gördüğümüz şaşılık türü gözde dışa kaymadır. Bu kayma türü özellikle yetişkinlerde daha sık karşılaştığımız bir şaşılık türüdür. Gözde içe kayma ise daha çok genç-çocuk yaşlarda karşılaştığımız bir tablodur, ancak yine de bebeklerde veya çocuklarda gözde dışa kayma sorunu ile karşılaşabiliyoruz.

En sık olarak da ara sıra olan dışa kayma şeklinde görülmektedir. Gözde dışa kayma sıklıkla uzağa bakışta veya dalgınlık - yorgunluk durumunda belirgin hale geçmektedir. Gözde dışa kayma 0-6 ay arası bebeklerde geçici olarak görülebilir ve kendiliğinden iyileşme şansı vardır.

Bir yaş civarında ortaya çıkan dışa kayma sorunlarının kendiliğinden iyileşme şansı düşüktür. Hastaların bir bölümünde dışa kaymanın sıklığı giderek artabilmektedir. Öte yandan bir bölüm hastamızda yıllarca ilerlemeden kalabildiğini de görmekteyiz.

Dışa Göz Kayması Neden Olur?

En sık karşılaştığımız gözde dışa kayma nedeni, bir gözde görme azlığı olmasıdır. Bunun yanında ara-sıra tekrarlayan göz kayması yaşayan ve bunu yorgun ve dalgın durumlarda yaşayan insanlarda mevcuttur. Bu dışa kayma türünün nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Göz Kayması
​​​​

Gözde İçe Kayma

İçe şaşılık diğer adı ile EZOTROPYA, bir göz karşıya odaklandığında, diğer gözün buruna doğru (içe doğru) kayması ile karakterizedir. İçe şaşılık başlama yaşı eğer 1 yaşının altında ise buna İNFANTİL EZOTROPYA adını veriyoruz.

Yüksek hipermetropiye bağlı (+3.00 veya üzerinde) bağlı içe kayma sorununa ise Akomodatif Ezotropya adını veriyoruz. Akomodatif ezotropya tipik olarak, gözlük takıldığında tamamen kontrol altına alınabilien bir şaşılık türüdür.

Ancak gözlük çıkartıldığında şaşılık tekrar ortaya çıkar. Bu hastalıkta, göz bozukluğunun giderilmesi oldukça iyi sonuç verir. Göz bozukluğunun kontakt lens, lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile giderdiğimiz durumlarda şaşılık yöne kontrol altına alınabilmektedir. Ancak ne var ki; bir çok hastamızın göz numaraları lazer ameliyatı için uygun değildir.

Bu nedenle daha çok kontakt lens uygulamasına yönelmekteyiz. Özellikle bu numaralardaki derecelerin gözleri büyük göstermesi estetik olarak rahatsız edici olmaktadır. Bu nedenle kontakt lens veya göz içi mercek ameliyatına yönelen hastalar da hiç az değildir.

Göz Kayması
​​​​​​

İçe Göz Kayması Neden Olur?

Yukarıda anlattığımız şekilde bu kaymaların en sık nedeni doğumsal içe göz kayması ilk 1 yaşta ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında yüksek dereceli hipermetropiye bağlı içe göz kayması ise 2-6 yaşları arasında ortaya eğilimlidir.

Gözde içe kaymanın diğer nedenleri ise; 6.sinir felci, Duane Retraksiyon Sendromuani şekilde ortaya çıkan nedeni bilinmeyen ezotropya olarak sayılabilir.

Göz Kayması

Erişkin Yaşta İçe Göz Kayması ve Çift Görme Neden Olur?

Bu durum özellikle uzağa bakışta çift görmeye neden olması, gözlerin birbirinden uzaklaşma yetersizliği (divergence insufficiency) olarak adlandırılır.

Erişkin yaşta ortaya çıkan bu kayma türü, genellikle 30'lu yaşlarda ortaya çıkmaya eğilimlidir. Zaman içinde giderek artan bu çift görme sorunu, önceleri prizmatik gözlükler ile kontrol altına alınabilse de zaman içinde ameliyat olması gerekebilir.

Gözde Yukarı Kayma

Bir gözün yukarı kayması veya diğer gözün aşağı kayması ile iki göz arasında seviye farkı ortaya çıkabilmektedir. Gözde yukarı kayma az rastlanan bir şaşılık tipi olmakla birlikte, önemli bir sorundur ve kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Bazı hastalarda bu durumda sadece belirli bakış pozisyonlarında ortaya çıkar. Dalgınlıkla ve yorgunlukla da ortaya çıkabilmektedir.

Göz Kayması Nedenleri

  • Bir gözde görme kaybı
  • Bir gözde yüksek göz derecesi
  • Travma
  • Göz sinir felci (3.sinir felci, 4.sinir felci, 6.sinir felci)
  • Doğumsal
  • Guatr
  • Nörolojik hastalıklar
  • Ateşli hastalık
  • Doğumsal sendromlar
  • Doğumsal katarakt
  • Prematüre doğum

Göz Kayması
​​​​​​

Göz kayması ihmal edilmemesi gereken ve tedavisi için detaylı bir değerlendirme gerekir. Göz kayması tedavisinde seçilecek yöntem her hastada farklı olabilir. Bazı hastalarda öncelikle gözlük kullanıyoruz veya çocuklarda kapama tedavisi faydalı olabilmektedir.

Öncelikle şaşılık nedeni olabilecek bir sorun varsa onun tedavisi önem taşır. Örneğin, gözde içe kayma sorunu yaşayan bir bebekte öncelikle varsa, doğumsal katarakt sorunu giderilmelidir.

Şaşılık Kendiliğinden İyileşir mi?

Gözde kayma oldukça düşük bir ihtimal ile kendiliğinden düzelebilir. Bu durumu ara sıra kayması olan bebeklerde sık sık görüyoruz.

Ara sıra kayması olan 4 aydan küçük bebeklerde bu durum genelde 6.aya kadar geçmektedir.

Yalancı Şaşılık Nedir?

Yalancı şaşılık, gerçek anlamda gözde kayma veya hizalanma bozukluğu olmasa da görünüm olarak kişinin gözlerinin kayık görünmesi durumudur.

Bu durum sıklıkla bebeklerde burun kökü genişliği şeklinde oluyor. Ancak nadir de olsa, gözlerin anatomik yapısı gereği bazı insanlarda dışa kayma varmış şeklinde yalancı şaşılık durumları da olabiliyor.

Göz Kayması Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var mı?

Şaşılık tedavisi için yaş sınırı bulunmamaktadır, kişinin genel durumu iyiyse ve ek hastalıkları yoksa veya böyle bir ameliyat olmasına izin veriyorsa, şaşılık ameliyatını gerçekleştiriyoruz.

Örneğin; diyabet veya kan sulandırıcı ilaç kullanımı bu tedaviye engel olmamaktadır. Ancak kişinin düzenli olarak bu hastalıkların tedavisini gerçekleştiren hekimlerden görüş alması da uygun olmaktadır.

Göz Kayması Tedavisi Hakkında Detaylı Bilgi Nasıl Alabilirim?

Göz kayması tedavi süreci, ameliyat zamanı ve detayları hakkında bilgi almak için bize telefon veya whatsapp yoluyla ulaşabilirsiniz.

Özellikle sosyal yaşam ve toplumsal sorunlar nedeniyle gelemeyen hastalarımız için öncelikle Ücretsiz Online Değerlendirme imkanı da bulunmaktadır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yetiskinlerde goz kaymasi
Yetişkinlerde Göz Kayması

Göz kayması yetişkinlerde sıklıkla karşılaştığımız bir problemdir. Özellikle ara…

Devamını Oku
neden sailik ameliyati yapiyoruz
Neden Şaşılık Ameliyatı Yapıyoruz?

Şaşılık ameliyatı öncesinde en önemli sorulardan bir tanesi de neden şaşılık ameliyat…

Devamını Oku
bebeklerde goz kaymasi
Bebeklerde Göz Kayması

Bebeklerde gözde kayması, ara sıra olan bebeklik şaşılıkları ve yalancı şaş…

Devamını Oku