Gözde Ara Sıra Dışa Kayma

Gözde ara sıra dışa kayma sorunu en çok karşılaştığımız gözde kayma türlerinden birisidir. Ortaya çıkış yaşı genellikle 2-8 yaşları arasındadır, ancak bu durum değişkenlik gösterebilmekte bazı kişilerde daha erken veya daha geç de ortaya çıkabilmektedir.

Gözde ara sıra dışa kayma genelde kişi yorgunken, grip gibi hastalıklar sırasında, hayal kurduğu ve dalgınlaştığında ortaya çıkar.

Gözde ara sıra dışa kayma zaman içinde artış gösterebilir ve kişinin insanlarla iletişim kurmasında zorluğa neden olabilir. Hastalarımız özellikle göz temasından kaçınma olayı geliştirirler.

 

Gözde ara sıra dışa kayma olan kişilerde diğer bir sorun ise, hastaların bir bölümünde gördüğümüz göz ağrısı ve baş ağrısı şikayetleridir. Ayrıca güneşe çıktıkları zaman gözleri kısma da diğer sorundur.

Gözde dışa kayma sorunu yaşayan kişilerde maalesef bu sorun zaman içinde artış gösterebilmektedir. Yani, ilk ortaya çıktığı dönemlerde daha az karşılaştıkları bir sorun iken zaman içinde artış görebiliyoruz.

Gözde dışa kayma sabit bir durum da alabilmektedir, özellikle uzağa bakma sırasında artık eğer kontrolden çıkıyor olabilmektedir. Gözde ara sıra dışa kayma durumlarında kendiliğinden iyileşme ise çok az görülebilmektedir.

Gözde Ara Sıra Dışa Kayma Teşhisi

Prizmatik camlarla yaptığımız örtme - açma testleri ile kayma açısının ölçmek mümkündür. Kayma açısı ve hastanın şikayetlerine göre bir tedavi yöntemi belirliyoruz. Bunun haricinde üç boyutlu görme testi, gözlerin birbirine yakınlaşma gücü (konverjans yeteneği) diğer yaptığımız ölçümlerdir.

Gözde dışa kayma nedeniyle başvuran bir hastamızda, görme ve göze ait tüm yapıların muayenesini gerçekleştiriyoruz.

Gözde dışa kayma nedeniyle başvuran hastalarımızda diğer bir muayene yöntemimiz ise göz hareketlerinin her bakış yönünde ayrı ayrı değerlendirilmesidir. Bu değerlendirmede gözün bakış pozisyonlarında bir kısıtlılık olup olmadığının teşhis edilmesi tedavi açısından önem taşımaktadır.

Gözde ara sıra dışa kayma temel olarak 3 tiptir:

  • Uzak ve yakında kayma açısı aynı veya çok yakın olanlar. (10 prizmanın altında)
  • Uzakta kayma açısı 10 Prizmadan fazla olan ancak 30 dakikalık kapama sonrasında bu fark eşitlenen
  • Uzağa bakışta yakına göre 10 Prizmanın üzerinde dışa kayması olan hastalardır. Bu grup hastalarda uzağa göre düzeltme yapıldığında yakında fazla düzeltme ortaya çıkabilmektedir.

Gözde Ara Sıra Dışa Kayma Tedavisi

Dışa doğru göz kayması nadiren olan ve sosyal yaşamı etkilemeyen durumlarında göz egzersizleri öneriyoruz. Bu egzersizlerin en sık kullandığımız kalem yaklaştırma egzersizidir. Özellikle çocuklarda bu egzersizler ile odaklanmayı arttırmayı hedefliyoruz.

Kayma açısı geniş ve gün içinde şikayetleri fazla olan, sosyal yaşamında zorluk olan hastalarımızda ameliyat seçeneği gündeme gelmektedir. Gözde dışa kayma ameliyatını eğer bir göz hep kayıyorsa, öncelikle kayan göz üzerine uygulamayı tercih ediyoruz.

Her iki gözünde kayma olan kişilerde ise, iki gözün dışa çeken kaslarına müdahale edebiliyoruz. Bu seçim ancak detaylı bir şaşılık muayenesi sonrasında yapılabilmektedir.

Ameliyat öncesinde yaptığımız ölçümler ile ameliyat doz aralığını belirliyoruz yani hangi kasa kaç milimetre müdahale edileceği. Ayrıca ameliyat sonrası çift görme riski açısından da kontrol gerçekleştiriyoruz.

Gözde dışa doğru kayma ameliyatı ile birçok hastamızda başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bu sonuçları görmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gözde kayma tedavisi, diğer göz hastalıklarından çok farklı bir tedavi yaklaşımı gerektirmektedir. Özellikle ameliyat tekniği diğer göz cerrahi tekniklerinden çok çok farklıdır. Bu nedenle bu alanda çalışan hekim sayısı da azdır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz kaymasi turleri
Göz Kayması Türleri Nelerdir?

Göz kayması veya şaşılık olarak bilinen durum; gözlerdeki görme akslarının birbi…

Devamını Oku
akomodatif ezotropya
Akomodatif Ezotropya

Akomodatif Ezotropya; İnsan gözü var olan göz bozukluklarını düzeltmek ve retinasında…

Devamını Oku
altinci sinir felci
Altıncı Sinir Felci

Altıncı sinir felci en sık karşılaştığımız göz sinir felci hastalığıdır. Al…

Devamını Oku