Göz kayması tedavisinin belirli bir yaşı yoktur. Çocuklarda ve yetişkinlerde göz kayması tedavisi yapılabilmektedir. Yetişkinlerde göz kayması nasıl yapılır? Göz kayması probleminin görülme oranı çocuklara göre yetişkinlerde daha fazladır.
Toplumun yaklaşık yüzde 4’ünde gözlemlenen yetişkinlerdeki göz kayması problemi çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebepler temel olarak ikiye ayrılmaktadır, ilki sonradan farklı hastalıklar doğrultusunda gelişen göz kaymaları, ikincisi ise çocuklukta meydana gelmiş ancak tedavi edilmemiş göz kaymalarıdır. Her iki sebep için de göz kayması tedavisi gerçekleştirmek mümkündür.
İçindekiler
Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi Seçenekleri
Yetişkinlerde göz kayması tedavisi seçenekleri arasında en sık başvurduğumuz yöntem göz kası ameliyatıdır. Göz kayması öncelikle detaylı bir şekilde muayene ettiğimiz bir sorundur. Bu muayenede; her iki gözdeki görme oranlarını tespit ediyoruz.
Gözdeki kayma açısını yakında ve uzakta tespit ediyoruz. Göz hareketlerinin her yöne nasıl olduğunu kontrol ediyoruz. İki gözle birlikte bakma yani FÜZYON yeteneğini ölçüyoruz. Ameliyat yapmayı planlıyorsak, gözlerdeki kaymanın düzeltilmesi sonrasında çift görme riskini kontrol ediyoruz.
Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi Başarısı ve Riskleri
Her ameliyatın riski olduğu gibi, şaşılık ameliyatlarının da riskleri vardır. Bu risklerden en korkulanı, kaymanın tekrar etmesi veya ameliyatın başarısız olmasıdır. Göz kayması tedavisi cerrahi müdahale ile gerçekleşse bile kaymanın tekrar edebilmesi olasıdır.
Bu yüzden ameliyat ile yeterli düzeltmenin yapılmasına özen gösterilmelidir. Mümkünse eğer; ameliyat öncesinde ilk olarak hastanın göz kaymasının sebebi belirlenmekte ve buna uygun olarak tedavi yöntemine karar verilmektedir. Göz kayması şikayetinin sürekli olarak görüldüğü hastalarda tedavi genellikle ameliyat ile gerçekleşmektedir.
Ancak kayma şikayetinin sonradan oluştuğu ve tekrar ettiği hastalarda ikinci veya üçüncü ameliyat şansı genellikle bulunmaktadır. Yine bu planlamalar öncesinden detaylı değerlendirmeler şarttır.
Göz Kayması Tedavisinde Yeni Yöntemler
Özellikle travma sonrasında hızlı bir şekilde ortaya çıkan veya nedeni bilinmeyen şekilde ortaya çıkan altıncı sinir felci durumlarında Botulinum toksini uygulaması ile başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Ne yazık ki, kısıtlı sayıda hastaya bu tedavi uygun olmaktadır.
Kısa zamandır görülen göz kaymalarının kalıcı olup olmadığını anlamak için 6 ay kadar hastanın beklemesi önerilmektedir. Kalıcılığı saptanan göz kayması için cerrahi bir müdahale yapılabilmektedir.
Göz Kayması Tedavisinde Egzersizler
Göz kayması için tedavi çeşitlerinden bir diğeri ise göz egzersizleridir. Konverjans yetmezliği adıyla da bilinen gözlerin birbirine yaklaşma zorluğu; durumu genellikle okuma yaparken veya odaklanmayı gerektiren bir işle uğraşırken ortaya çıkmaktadır.
Bu problemin tedavisi için ilk etapta göz egzersizleri önerilmektedir. Konverjans yetmezliğinde egzersiz olarak, iki göz ile odaklanılan bir kalem buruna yaklaştırılarak, gözlerin birbirine yaklaştırılma gücü arttırılmaya çalışılmaktadır.
Yetişkinlerde Göz kayması Ameliyatı Zor mudur? Ne Kadar Sürer?
Her yaştaki göz kayması problemi yaşayan hastaya uygulanabilen göz ameliyatları en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Göz kaymasının sebebine ve uygulanacak olan tekniğe bağlı olarak hastanın durumu da göz önünde bulundurularak genel anestezi veya lokal anestezi altında ameliyat gerçekleşebilmektedir.
Ameliyat tekniğinin kullanılma amacı göz kasları arasında denge sağlanarak gözlerin orta hatta gelmesidir. Ayrıca estetik görünüm olarak da normal görünüme kavuşması ameliyatlar sayesinde sağlanmaktadır.
Yetişkinlerde göz kayması tedavisi mutlaka uzman hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Göz kayması tedavisinde lazer gibi cihazlar kullanılmaz, bu nedenle kısa süren işlemler değildir. Bir lazer ameliyatı 15 dakika kadar sürebilir, ancak şaşılık ameliyatı ortalama 1 saat kadar sürmektedir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.